Pui de găină
In tratamentul infecțiilor cauzate de următoarele bacterii sensibile la enrofloxacină: Mycoplasma gallisepticum, Mycoplasma synoviae, Avibacterium paragallinarum, Pasteurella multocida.
Porcine
În tratamentul bolilor respiratorii determinate de Actinobacillus pleuropneumoniae, Pasteurella multocida, Mycoplasma hyopneumoniae, sensibile la enrofloxacină.
Enrofloxacină 100 mg/ml
Nu se utilizează pentru profilaxie.
Nu se utilizează atunci când se știe că apare rezistența/rezistența încrucișată la (fluoro)chinolone la efectivele cărora le este destinat tratamentul.
Nu se utilizează în cazurile de hipersensibilitate la enrofloxacină sau la oricare dintre excipienții produsului.
Nu se utilizează produsul în cazul tulburărilor de creștere ale cartilajelor și/sau în timpul lezărilor aparatului locomotor în special la nivelul articulațiilor.
Reacțiile adverse sunt minore. Voma și anorexia sunt cele mai comune efecte.
Administrare: pe cale orală, în apa de băut.
Pentru a asigura o dozare corespunzătoare, se va determina cât mai exact greutatea corporală a animalelor pentru a se evita subdozarea.
Pui de găină: 10 mg enrofloxacină/kg greutate corporală pe zi, timp de 3-5 zile consecutive.
Tratamentul timp de 3—5 zile consecutive: timp de 5 zile consecutive în infecțiile mixte şi în formele cu progresie cronică. Dacă în 2-3 zile nu se observă o ameliorare clinică, trebuie utilizată o terapie antimicrobiană alternativă având la bază testele de sensibilitate.
Porcine: trebuie asigurată o doza de 5 mg enrofloxacină/kg greutate corporală/zi, timp de 5 zile consecutive.
Cantitatea Soluției de Enroflox Lich 10% (CSE) se va calcula pe baza Greutății Corporale Totale (GCT) a efectivului care va fi tratat și Consumul de Apă Total (CAT) al efectivului în 24 ore utilizând formula:
5 = doza / kg g.c.
100 = mg enrofloxacina/ 1 ml Enroflox Lich 10% soluție orală
Consumul de apă medicamentată depinde de starea clinică a animalelor. Ingerarea apei medicamentate de către animal poate fi afectată din cauza bolii.
Consumul de apă trebuie monitorizat, pentru a putea fi garantată dozarea adecvată. În cazul în care consumul de apă nu corespunde cantităților pentru care au fost calculate concentrațiile recomandate, concentrația de ENROFLOX LICH 10 % trebuie ajustată corespunzător astfel încât animalele să asimileze doza recomandată, în caz contrar se va revizui schema de tratament.
Apa de băut medicamentată trebuie sa fie proaspăt preparată, la fiecare 24 de ore.
Pui de găină (carne și organe): 7 zile
Nu se utilizează la păsările care produc ouă sau care urmează să producă ouă pentru consum uman.
Nu se administrează la păsările de înlocuire cu 14 zile înainte de începerea perioadei de ouat.
Porci (carne și organe): 7 zile
A nu se lăsa la vederea și îndemâna copiilor. A nu se păstra la temperaturi mai mari de 25ºC. A nu se refrigera sau congela. A se păstra în ambalajul original.
A se păstra în loc uscat. A se proteja de lumina directă. A nu se utiliza acest produs medicinal veterinar după data expirării marcată pe etichetă.
Perioada de valabilitate a produsului așa cum este ambalat pentru vânzare: 2 ani.
Perioada de valabilitate de la prima deschidere a ambalajului original: 28 zile.
Perioada de valabilitate după diluare în apa de băut: 24 ore.
Atenționări speciale pentru fiecare specie țintă
Este posibil ca tratamentul infecțiilor cu Mycoplasma spp. să nu eradicheze microorganismul.
Precauții speciale pentru utilizare la animale
Întrucât enrofloxacina a fost autorizată inițial pentru utilizarea la păsările de curte, a fost răspândită pe scara largă o reducere a sensibilității E. coli la fluorochinolone și o creștere a microorganismelor rezistente. În UE a fost raportată și rezistența la Mycoplasma synoviae.
La utilizarea produsului trebuie sa se țină seama de politicile oficiale și locale privind substanțele antimicrobiene. Când este posibil fluorochinolonele vor fi utilizate numai având la bază testele de susceptibilitate. Fluoroquinolonele vor fi păstrate ca rezervă pentru tratamentele care, în condiții clinice, răspund puțin sau care vor răspunde puțin la alte clase de substanțe antimicrobiene. Utilizarea produsului în afara instrucțiunilor din RCP poate duce la creșterea prevalenței rezistenței la fluorochinolone și poate duce la scăderea eficacității tratamentului cu alte quinolone ca urmare a posibilei rezistente încrucișate.
Precauții speciale care trebuie luate de persoana care administrează produsul medicinal veterinar la animale
Persoanele cunoscute ca fiind sensibile la quinolone sau la excipienți vor evita contactul cu produsul. Pentru a evita expunerea în cursul pregătirii soluției medicamentoase se va purta echipament de protecție adecvat (salopete, ochelari de protecție și mănuși impermeabile).
A nu se mânca, bea sau fuma în timpul manipulării produsului. După utilizare se spală mâinile.
În caz de ingerare accidentală, se spală imediat gura cu apă și se solicită asistența medicală. În caz de contact accidental cu pielea se spală zona cu apă și săpun. În caz de contact accidental cu ochii se spală din abundență cu apă curată de la robinet. Dacă în urma expunerii apar iritații pe piele trebuie să solicitați asistența medicală şi să arătați medicului prospectul.Umflarea feței, buzelor și ochilor sau respirația dificilă reprezintă simptome severe și necesită asistență medicală de urgență.
Utilizare în perioada de gestație, lactație sau perioada de ouat
Nu se utilizează la păsările care produc ouă pentru consum uman.
Interacțiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de interacțiune
În combinație cu tetraciclina și antibiotice macrolide, enrofloxacina are efect antagonist.
Absorbția enrofloxacinei poate fi redusă în cazul în care produsul este administrat împreună cu substanțe care conțin magneziu și aluminiu.
Supradozare (simptome, proceduri de urgență, antidoturi) după caz
Nu depășiți doza recomandată. În supradozarea accidentală nu există antidot, iar tratamentul este simptomatic.
Incompatibilități
În absența studiilor de compatibilitate, acest produs medicinal veterinar nu trebuie amestecat cu alte produse medicinale veterinare.
Animalele tratate vor fi menținute în adăposturi pe toată durata tratamentului, iar dejecțiile de la acestea se vor colecta și NU se vor folosi la fertilizarea solului.
Medicamentele nu trebuie aruncate în ape reziduale sau resturi menajere. Solicitați medicului veterinar informații referitoare la modalitatea de eliminare a medicamentelor care nu mai sunt necesare. Aceste măsuri contribuie la protecția mediului.
Flacoane de HDPE de culoare albă de 50 ml, 100 ml, 250 ml, 500 ml, 1000 ml.
Canistre din HDPE de 5 litri, 10 litri, 20 litri, închise cu capac din același material.
Plasează o comandă sau ia legătura cu un specialist pentru o consultanță gratuită pe platforma noastră de E-Shop